Pleisterplaats

Een plek om jezelf op te laden, te leren, je te laten inspireren en buiten de gebaande paden nieuwe bronnen in jezelf aan te boren.

Bewegingsvrijheid, creativiteit, ruimte, spel, inspiratie, flow, plezier. Onderweg over de uitdagende paden van je vak als coachend, therapeutisch of begeleidend professional raakt je voorraad soms wat uitgeput. Met wat geluk dient zich dan op je pad een pleisterplaats aan, een rustplek om je te voeden, je voorraden aan te vullen en nieuwe energie op te doen.

“De achtervolgende draak in de droom; Als je blijft rennen ontdek je nooit of je hem kunt verslaan. En of dat nodig is. Misschien wil hij alleen maar dat je ziet hoe mooi hij is.”

Voice Dialogue is een krachtige therapeutische techniek die kan helpen inzicht te krijgen in de eigen binnenwereld. Door deze aanpak kun je leren om de verschillende delen van jezelf, of ‘stemmen’ die je gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden, te identificeren en ermee om te gaan. Door dominante en ondergeschikte stemmen te herkennen en relaties met hen op te bouwen kun je een dieper inzicht in jezelf of je cliënt krijgen en meer zelfbewustzijn ontwikkelen.

Wij organiseren een drietal verschillende driedaagse programma’s met een oplopend niveau. Die stellen je in staat om diepgaand  de principes van Voice Dialogue echt te leren begrijpen, maar ook hoe je Voice Dialogue kunt integreren en toepassen in je eigen praktijk. 

Uniek is dat wij een plek willen bieden voor ervaren Voice Dialogue facilitators om weer zelf sessies te krijgen en te geven met gelijkgestemden. Maar ook om zich opnieuw te laten inspireren, uitdagen en ontspannen met de Mini Holidays. Daaruit ontspruiten, met extra bemesting van onder andere muziek, theater, kampvuren, aftandse typemachines en lekker eten, de wonderlijkste nieuwe voorraden. Dus…

Psychology of Selves

Voice Dialogue is in de jaren 70 en 80 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone. De onderliggende theorie noemden zij de “Psychology of Selves”. Simpel gezegd komt het erop neer dat wij als mens ons voelen als een samenhangend geheel; een ‘ik’, een identiteit.
Maar in de praktijk zitten we behoorlijk kleurrijk en avontuurlijk in elkaar. Soms is dat ook lastig en complex. Je vindt het ene en je doet het andere. Of het gevoel doet totaal iets anders dan dat je verwacht of vindt dat het zou moeten doen.

De “Psychology of Selves” beschrijft hoe wij onze persoonlijkheid ontwikkelen en wat er onder de oppervlakte gebeurt om onszelf vorm te geven, veilig te voelen en te beschermen.
Sommige aspecten ontwikkelen wij meer dan andere. In de termen van de “Psychology of Selves” spreken we van primaire delen, ikken of zelven. Maar de tegenovergestelde delen, de polariteiten huizen ook in ons. Deze delen komen wat minder tot uiting of zijn soms helemaal ondergesneeuwd.

Een voorbeeld:

Iemand komt altijd structureel te laat en zit daar helemaal niet mee. We ontdekken een primair deel in iemand. Als je met dat deel in gesprek gaat blijkt dat het deel ook wat beschermt. Op de vraag: “Wat zou er gebeuren als je ervoor zou zorgen dat je altijd op tijd bent?”, kan er bijvoorbeeld een antwoord komen als: “Tja, dan zou ik heel erg het gevoel krijgen dat ik mij uitlever aan anderen, dat ik mij als een marionet moet gaan gedragen naar zoals anderen het willen”. Soms kan dit gevoel zo sterk zijn dat op tijd op een afspraak komen is gaan staan voor het opgeven van de eigen autonomie.
Maar eigenlijk huist er altijd een deel in iemand die het ook wel fijn zou vinden om eens op tijd ergens te komen zonder het gevoel te hebben een marionet te worden. Die het fijn zou vinden dat mensen niet chagrijnig zijn. Dit deel heeft misschien wel behoefte om andere mensen te laten merken dat die het contact waardeert en zou er zelfs wel trots op zijn dat het zonder stress op tijd is.
Wanneer mag dat deel er in iemand zijn? En hoe vaak? Je kan dit voorbeeld ook precies omdraaien. Wanneer mag jij te laat komen?

Sommige delen zijn voor veel mensen herkenbaar; een interne criticus die je op je kop geeft dat je het niet goed doet, een pusher die je voortdrijft, een speels kind, een perfectionist of juist een ‘als ik het half doe, is het wel prima ’ type.

De “Psychology of Selves” beschrijft hoe wij het leven ervaren is daarmee eigenlijk altijd bruikbaar en in te passen in andere methodieken. Het is een manier van kijken.

Voice Dialogue

Voice Dialogue is een krachtige techniek vanuit de “Psychology of Selves” die kan helpen inzicht te krijgen in de eigen binnenwereld. Het helpt iemand te leren om de verschillende delen van zichzelf die gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden, te identificeren en ermee om te gaan. Door dominante en ondergeschikte stemmen te herkennen en relaties met hen op te bouwen kan een dieper inzicht in jezelf of je cliënt gekregen worden en meer zelfbewustzijn en zelfregie ontwikkeld worden.

In een Voice Dialogue-sessie nodigt een facilitator iemand uit om je bewust te worden van de verschillende delen en deze afzonderlijk te verkennen. Dit gebeurt door middel van een gesprek, waarbij de gefaciliteerde telkens vanuit het perspectief van één bepaald deel spreekt.

Voice Dialogue is eerder een ambacht dan een methodiek. De principes kun je snel begrijpen, maar het kunnen toepassen is de kunst. Veel ervaring opdoen helpt je het meest. Er zijn meerdere instituten die opleidingen en workshops in Voice Dialogue verzorgen zoals het balkon, het Voice Dialogue instituut en het ITP. Wat wij bieden kan je zelfstandig of additioneel volgen. Achter elk van de instituten zitten mensen met veel ervaring en hun eigen signatuur. Onze signatuur is dat we dagelijks bezig zijn met Voice Dialogue en de “Psychology of Selves”. We zijn al 25 jaar op onderzoek, jagen elkaar aan en geven elkaar feedback. Daarnaast nemen wij onze ervaring mee op tal van andere vlakken; van bedrijfsleven tot relatietherapie, van theaterregie tot het zelf bouwen van onze vloeren. Dat laatste zowel letterlijk als figuurlijk. Uniek is dat wij een plek willen bieden voor ervaren Voice Dialogue facilitators om weer zelf sessies te krijgen en te geven met gelijkgestemden. Maar ook om zich opnieuw te laten inspireren, uitdagen en ontspannen met de Mini Holidays. Daaruit ontspruiten, met extra bemesting van onder andere muziek, theater, kampvuren, aftandse typemachines en lekker eten. Dus…
Wij organiseren een viertal verschillende driedaagse programma’s met een oplopend niveau. Die stellen je in staat om diepgaand de principes van Voice Dialogue echt te leren begrijpen, maar ook hoe je Voice Dialogue kunt integreren en toepassen in je eigen praktijk. Wanneer je nog onbekend bent met Voice Dialogue of je hebt al eens een workshop of tweedaagse Voice Dialogue gehad raden we je de ‘Voice Dialogue kennismaking’ aan. We leggen de theorie uit, we nemen je mee, we laten je experimenteren en we stemmen onze feedback af op jouw niveau. Ons plezier is om jou op deze unieke plek te laten ervaren wat dat is; “magie met de poten in de klei” Wanneer je al bekend bent met de principes kun je de “Voice Dialogue: faciliteren” driedaagse volgen. Wellicht heb je al ervaring opgedaan als facilitator, maar hier gaan we echt de diepte in. Samen met de groep en met onze ervaring en expertise gaan we op zoek naar de fijne kneepjes van het vak. Het doel is om echt te kunnen leren, dus iedereen neemt zijn deel mee dat mag falen (wij ook). “Ik heb niet gefaald. Ik heb gewoon 10.000 manieren gevonden die niet werken.” (Thomas Alva Edison). In deze driedaagse zit er geen stop op wat wij proberen te delen aan onze kennis en ervaring. Eén mens is best complex, twee mensen bij elkaar is een gordiaanse knoop. De uitwerking van Hal en Sidra Stone van bindingspatronen is op 1 A4 uit te leggen, maar om ze in de praktijk te duiden is zoals ze in het bedrijfsleven noemen ‘een uitdaging’. Zelf wij zijn soms nog met stomheid geslagen als we een bindingspatroon tussen onszelf blootleggen. De wereld draait een kwartslag en ‘het conflict’ heeft geen lading meer. Bindingspatronen treden overal op waar je contact maakt met anderen; in je werkrelaties , tussen coach/therapeut en cliënt of in je persoonlijke relaties. Een driedaagse om de rest van je leven mee verder te puzzelen. Ten slotte bieden wij de Voice Dialogue Mini Holiday aan. Hoe leuk was het toen je in een groep leerde kennismaken met Voice Dialogue? De bijzondere ervaringen die je hebt opgedaan met het geven en krijgen van sessies. Maar je kent de theorie, je hebt de ervaring. En nu? Waar is de plek om met gelijkgestemden je onder te dompelen, de magie weer te ervaren, lekker zelf te experimenteren en uit te wisselen? Waar is de community? We nodigen je uit. Hier op Oostum. Om elkaar weer te ontmoeten, de magie te ervaren en te spelen. En wij verzinnen elke keer weer nieuwe input, nieuwe inspiratie, nieuwe workshops. Welkom op Oostum.

Inschrijven

juli
17
2024

Voice Dialogue Zomer Vierdaagse

woensdag 17 juli 2024
t/m zaterdag 20 juli 2024
Maximaal 14 deelnemers
€ 995,00
Begint de verandering