
Voice Dialogue Zomer Vierdaagse
Een vierdaagse onderdompeling in Voice Dialogue op onze magisch mooie plek
Bewegingsvrijheid, creativiteit, ruimte, spel, inspiratie, flow, plezier. Onderweg over de uitdagende paden van je vak als coachend, therapeutisch of begeleidend professional raakt je voorraad soms wat uitgeput. Met wat geluk dient zich dan op je pad een pleisterplaats aan, een rustplek om je te voeden, je voorraden aan te vullen en nieuwe energie op te doen.
Een vierdaagse onderdompeling in Voice Dialogue op onze magisch mooie plek
Voice Dialogue is een krachtige therapeutische techniek die kan helpen inzicht te krijgen in de eigen binnenwereld. Door deze aanpak kun je leren om de verschillende delen van jezelf, of ‘stemmen’ die je gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden, te identificeren en ermee om te gaan. Door dominante en ondergeschikte stemmen te herkennen en relaties met hen op te bouwen kun je een dieper inzicht in jezelf of je cliënt krijgen en meer zelfbewustzijn ontwikkelen.
Wij organiseren een drietal verschillende driedaagse programma’s met een oplopend niveau. Die stellen je in staat om diepgaand de principes van Voice Dialogue echt te leren begrijpen, maar ook hoe je Voice Dialogue kunt integreren en toepassen in je eigen praktijk.
Uniek is dat wij een plek willen bieden voor ervaren Voice Dialogue facilitators om weer zelf sessies te krijgen en te geven met gelijkgestemden. Maar ook om zich opnieuw te laten inspireren, uitdagen en ontspannen met de Mini Holidays. Daaruit ontspruiten, met extra bemesting van onder andere muziek, theater, kampvuren, aftandse typemachines en lekker eten, de wonderlijkste nieuwe voorraden. Dus…
Voice Dialogue is in de jaren 70 en 80 ontwikkeld door de Amerikaanse psychologen Hal en Sidra Stone. De onderliggende theorie noemden zij de “Psychology of Selves”. Simpel gezegd komt het erop neer dat wij als mens ons voelen als een samenhangend geheel; een ‘ik’, een identiteit.
Maar in de praktijk zitten we behoorlijk kleurrijk en avontuurlijk in elkaar. Soms is dat ook lastig en complex. Je vindt het ene en je doet het andere. Of het gevoel doet totaal iets anders dan dat je verwacht of vindt dat het zou moeten doen.
De “Psychology of Selves” beschrijft hoe wij onze persoonlijkheid ontwikkelen en wat er onder de oppervlakte gebeurt om onszelf vorm te geven, veilig te voelen en te beschermen.
Sommige aspecten ontwikkelen wij meer dan andere. In de termen van de “Psychology of Selves” spreken we van primaire delen, ikken of zelven. Maar de tegenovergestelde delen, de polariteiten huizen ook in ons. Deze delen komen wat minder tot uiting of zijn soms helemaal ondergesneeuwd.
Een voorbeeld:
Iemand komt altijd structureel te laat en zit daar helemaal niet mee. We ontdekken een primair deel in iemand. Als je met dat deel in gesprek gaat blijkt dat het deel ook wat beschermt. Op de vraag: “Wat zou er gebeuren als je ervoor zou zorgen dat je altijd op tijd bent?”, kan er bijvoorbeeld een antwoord komen als: “Tja, dan zou ik heel erg het gevoel krijgen dat ik mij uitlever aan anderen, dat ik mij als een marionet moet gaan gedragen naar zoals anderen het willen”. Soms kan dit gevoel zo sterk zijn dat op tijd op een afspraak komen is gaan staan voor het opgeven van de eigen autonomie.
Maar eigenlijk huist er altijd een deel in iemand die het ook wel fijn zou vinden om eens op tijd ergens te komen zonder het gevoel te hebben een marionet te worden. Die het fijn zou vinden dat mensen niet chagrijnig zijn. Dit deel heeft misschien wel behoefte om andere mensen te laten merken dat die het contact waardeert en zou er zelfs wel trots op zijn dat het zonder stress op tijd is.
Wanneer mag dat deel er in iemand zijn? En hoe vaak? Je kan dit voorbeeld ook precies omdraaien. Wanneer mag jij te laat komen?
Sommige delen zijn voor veel mensen herkenbaar; een interne criticus die je op je kop geeft dat je het niet goed doet, een pusher die je voortdrijft, een speels kind, een perfectionist of juist een ‘als ik het half doe, is het wel prima ’ type.
De “Psychology of Selves” beschrijft hoe wij het leven ervaren is daarmee eigenlijk altijd bruikbaar en in te passen in andere methodieken. Het is een manier van kijken.
Voice Dialogue is een krachtige techniek vanuit de “Psychology of Selves” die kan helpen inzicht te krijgen in de eigen binnenwereld. Het helpt iemand te leren om de verschillende delen van zichzelf die gedachten, gevoelens en gedrag beïnvloeden, te identificeren en ermee om te gaan. Door dominante en ondergeschikte stemmen te herkennen en relaties met hen op te bouwen kan een dieper inzicht in jezelf of je cliënt gekregen worden en meer zelfbewustzijn en zelfregie ontwikkeld worden.
In een Voice Dialogue-sessie nodigt een facilitator iemand uit om je bewust te worden van de verschillende delen en deze afzonderlijk te verkennen. Dit gebeurt door middel van een gesprek, waarbij de gefaciliteerde telkens vanuit het perspectief van één bepaald deel spreekt.